vaz, chyba gum stabilizatora?
Trzeszczące przednie zawieszenie
Zwiń
X
-
U mnie też zaczęło skrzypieć przy 8 kkm. Teraz mam 20kkm i obiecuję sobie że przed upływem gwarancji w maju pojadę, ale obawiam się że jak wyżej pisze niewiele działania aso pomogą, a naprawdę się boję że przy okazji zdemolują inne sprawne dotychczas elementy.
Kolega miał w 2 nowych passatach b6 to samo. W obydwóch wymienili mu w aso całe wahacze i problem zniknął.
Nie wiem co robić, latem nie jest to bolesne ale obecnie gdy przymroziło to wnerwia niestety...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez patrykLMasz gwarancje i sie zastanawiasz czy jechać i wymienić tuleje czy nie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tichyvaz, chyba gum stabilizatora?
[ Dodano: Pią 07 Gru, 12 22:19 ]
Zamieszczone przez patrykLYunior81, mialem dwukrotnie wymieniane i dalej trzeszczy, moje zdanie - szkoda cennego czasuAntyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez vazpatrykL napisał/a:
Yunior81, mialem dwukrotnie wymieniane i dalej trzeszczy, moje zdanie - szkoda cennego czasu
mam podobne podejście do tego... ... może kiedyś w akcie desperacji kupię dobre zamienniki lub jakieś poliuretanoweSprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
Witam,
ja obecnie mam ok. 15000km przebiegu i 2 wymiany stabilizatora za sobą oraz tulei metalowo-gumowych... Pierwsza po 2,5k !!! Druga przy okazji pierwszego przeglądu gwarancyjnego... 3 dni pojeździłem w ciszy, a od dzisiaj znowu orkiestra gra na całego... Jeszcze 1 rok gwarancji i w takim tempie pewnie z 10 wizyt w ASO z trzeszczeniem... narazie tylko na progach zwalniających...
Komentarz
-
-
Wczoraj byłem w innym ASO niż wcześniej i przy okazji wymiany oleju wspomniałem o skrzypiącym zawieszeniu...
Panowie pobujali samochodem - stwierdzili że to jakieś satelity czy jakoś tak to nazwali? później mechanik popsikał sylikonem po czymś w zawieszeniu i zaczęło skrzypieć jeszcze bardziej :twisted:
Mają wymieniać w przyszłym tygodniu... heh... jak powiedziałem, że miałem już wymieniane sprężyny z tyłu i super to zaczyna wyglądać to Pan zrobił wielkie oczy, że coś mi skrzypi i jakieś sprężyny :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFiSuper jest to zawieszenie. Ten weekend był dla mnie dobijający pod tym względem. Jechałem do rodziny, było w okolicach -12... Przy zmianie biegów skrzypiało jak stary tapczan, tzn. jak wciskałem sprzęgło to w tym momencie i później po wrzuceniu kolejnego biegu przy puszczaniu sprzęgła :|
Komentarz
-
-
Mi wymienili jakiś element ale chyba nie trafili bo dalej skrzypi...
Przyznam, że chyba będę musiał się wybrać do nich jeszcze raz bo mimo ocieplenia czasem słyszę skrzypienie. Dodatkowo ostatnio słyszalne stało się jakby skrzypienie przy zmianie biegów i ewidentnie dochodzi jakby ze środkowej części samochodu - osi symetrii pojazdu więc mniemam, że to nie zawieszenie kół
Komentarz
-
-
U mnie temat skrzypienia wygląda następująco:
- wymienione aluminiowe konsole z poduszkami w zawieszeniu przednim - efektu brak. Nadal skrzypi.
- nasmarowanie elementów gumowych w zawieszeniu przednim (nie wiem których, ASO robiło) - skrzypienie zmniejszyło się o połowę więc wydaje mi się, że nie skrzypiał jeden element.
Następnie będzie wymiana stabilizatora, którego na 90 % gumki skrzypią. Nie da się ich wymienić osobno bo podobno są wulkanizowane. Zapewne problem ten nie dotyczy starszych modeli przed Tourem i FL, (ale być może chodziło o te konsole aluminiowe, w których gumki są osadzone).
Wymiana stabilizatora w przyszłym miesiącu - zobaczymy jaki będzie efekt .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wolfmkU mnie temat skrzypienia wygląda następująco:
- wymienione aluminiowe konsole z poduszkami w zawieszeniu przednim - efektu brak. Nadal skrzypi.
- nasmarowanie elementów gumowych w zawieszeniu przednim (nie wiem których, ASO robiło) - skrzypienie zmniejszyło się o połowę więc wydaje mi się, że nie skrzypiał jeden element.
Następnie będzie wymiana stabilizatora, którego na 90 % gumki skrzypią. Nie da się ich wymienić osobno bo podobno są wulkanizowane. Zapewne problem ten nie dotyczy starszych modeli przed Tourem i FL. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Wymiana w przyszłym miesiącu - zobaczymy jaki będzie efekt .
U mnie też na mrozie trochę skrzypi, ale z tego co czytam to należy to o usterek typy TTTM :roll: Niestety każdy model samochodu ma jakieś niedoróbki mi szkoda kasy na walkę z wiatrakami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wolfmkU mnie temat skrzypienia wygląda następująco:
Następnie będzie wymiana stabilizatora, którego na 90 % gumki skrzypią. Nie da się ich wymienić osobno bo podobno są wulkanizowane. Zapewne problem ten nie dotyczy starszych modeli przed Tourem i FL. Jeśli się mylę to mnie poprawcie.
Wymiana w przyszłym miesiącu - zobaczymy jaki będzie efekt .
Smarowanie elementów zawieszenie daje efekt do "pierwszej kałuży ".
Cały problem w tym że do montazu przednich tulei jest potrzebny konkretny "smar" który posiada ASO.
Ja wymieniłem za 3 razem tuleje na własna reke na "zwykły" biały smar i to nie pomoglo. Zawieszenie po wyjezdzie od mechanika zaczeło od razu skrzypiec.
Dopiero wymiana w ASO przyniosła poprządny efekt. Smar który użyło ASO przypominał w konsystencji gęstą oliwe - tak ogólnie można to nazwać.
Wymianę robiłem na jesieni i nawet przy największych mrozach nic nie skrzypi.
Komentarz
-
Komentarz